24.03.2017

Avustralya'da Ortalama Yasam Giderleri

Avustralya’ya taşınmanın maliyeti ile ilgili yazdığım ilk yazımdan sonra, “Gelirken ilk planda ne kadar parayı gözden çıkarmalıyız ?” benzeri çok sayıda soru aldım. Haklı olarak en çok merak edilen konuların başında parasal mevzular geliyor. Risk almayı sevmeyenler için, geçiminizi en az altı ay sağlayacak bir birikimle gelmenizde fayda var derim. Eve vereceğiniz depozito ve ilk kira bedeli, internet, elektrik, doğalgaz bağlantı ücretleri ve faturalar, eşyasız bir ev kiraladıysanız mobilya masrafları, ulaşım, en uygun fiyatlı marketleri bulana kadar gıda giderleri, özellikle ilk bir-iki ay cebinizden hızla para çıkmasına neden olacaktır. Bu süreçte şansınız yaver gider ve hemen casual ya da mesleğinizle alakalı bir iş bulabilirseniz, birikiminiz tamamen erimeden işleri yoluna koyabilirsiniz elbette ama kendinizi her koşula maddi ve manevi olarak hazırlamanız, moral ve motivasyonunuzun da yüksek kalmasını sağlayacak ve yeni hayata adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır. Yine herkesin harcama alışkanlıkları birbirinden farklılık göstereceği için net bir rakam telaffuz etmek ne derece doğru olur bilemiyorum ama sadece ev depozitosu, en mütevazisinden mobilya (Biz IKEA’dan listedeki en ucuz ürünleri tercih ettik ve buzdolabı ile koltuğumuzu Gumtree’den 2. el aldık), ilk kira bedeli derken ortalama 5000 AUD gibi bir harcama yapacağınızı söylesem az çok fikir vermiş olurum sanırım. Tabii ben yaşadığımız şehir Melbourne’u baz alarak söylüyorum... Aşağıdaki siteden İstanbul-Melbourne veya Avustralya’daki herhangi bir şehri yaşam giderleri açısından karşılaştırmalı olarak inceleyebilirsiniz. Biz buraya gelmeden önce, bu site sayesinde az çok neyle karşılaşacağımızı öğrenme imkanı bulmuştuk.




Bulunduğunuz yerde mevcut hayat koşullarını sürdürmek de başka bir ülkede yeni bir hayat kurmak da çeşitli fedakarlıklar gerektiriyor ancak Türkiye’de ekonomik durumun son dönemde geldiği nokta göz önünde bulundurulunca, Avustralya için en azından şunu söylemek mümkün: Düzenli gelir sağlayan bir iş bulduktan sonra, hayat pahalılığı oradan bakıldığı gibi görünmeyecek gözünüze. Türk lirası günden güne değer kaybedip ülkedeki alım gücü her gün biraz daha azalırken, Avustralya’da yaşam giderlerini kıyaslamanız için önerdiğim sitede gördüğünüz yüksek rakamlara rağmen, burada çalışıp AUD cinsinden para kazanmaya başladığınız anda hayatınızı sürdürecek, her türlü giderinizi karşılamaya yetecek bir alım gücüne sahip olduğunuzu anlayacaksınız. Üstelik Türkiye’de belirgin bir şekilde kendini hissettiren gelir adaletsizliğine burada yer olmadığını da kısa sürede fark edeceksiniz.

Tabii ilk geldiğinizde, herşeyi TL cinsinden hesap ederek alışveriş yapma gafletine mümkün olduğunca düşmemeye çalışın. :) Sonuçta temel besin ihtiyaçlarınızı her türlü almanız gerektiği için, bunun ne cebinize ne ruh sağlığınıza faydası var; hele de bugün artık 1 AUD: 2,80 TL’ye dayanmışken... Bunun yerine yeni ülkenizdeki yeni hayatınıza mümkün olduğunca hızla uyum sağlamaya çalışın ve illa bir kıyaslama yapmak istiyorsanız Avustralya’daki iki markette fiyatların nasıl olduğunu karşılaştırın. Buyurun şuradaki site size yine az çok fikir verecektir: http://www.livingin-australia.com/prices-australia/

Türk marketinden yaklaşık 100 AUD tutan ilk alışverişimiz

Hamburger Tabağı Pub/Restaurant Fiyatı Ortalama 20-22 AUD
Küçük tatlılar ortalama 7-10 AUD
Kahve çeşitleri ortalama 4-7 AUD


Bizim tecrübe ettiğimiz ortalama aylık yaşam giderleri şöyle:

 Kira: 1600-1800 AUD (Şehir merkezine tram ya da trenle ulaşabileceğiniz biraz uzak evler için)
 İnternet : 60-70 AUD
 Elektrik: 80-100 AUD
Doğalgaz: Kış dönemi için 100-150 AUD
Su: Genellikle kiraya dahil
Ulaşım: Aylık toplu taşıma kartı 145 AUD
Telefon: 40-50 AUD ( 8 GB internet / 300 dk. Uluslararası görüşme dahil)

   Tercihe göre paylaşımlı evde kalmanız kira ve fatura giderlerini haliyle azaltacaktır. Belirttiğim rakamların Sydney’de geçerli olmadığını çok yakın zamanda bizzat deneyimleyeceğiz ne yazık ki... Şu an Sydney’e taşınma aşamasında olup gün boyu ev araştıran biri olarak diyebilirim ki kiralar en az %30 daha yüksek... Bu belirgin fark kendini diğer yaşam giderlerinde de belli edecektir diye düşünüyorum; bu yüzden Sydney’i tercih edecekler iki kere düşünsün derim :) 

Sydney- Harbour Bridge

Sydney - Opera House
   Buna rağmen bizim neden gittiğimizi merak edenleriniz varsa hemen söyleyeyim; şimdilik başka şansımız olmadığı için :) Cemal işe ilk girdiğinde şirketin Sydney ofisinde çalışmak üzere sözleşmişti. Sonrasında sağolsun yöneticileri güzellik yapıp birkaç ay daha pek sevdiğimiz Melbourne’de kalmamıza ve bir süre buradaki ofisten işleri yürütmesine imkan tanıdılar amaaa her güzel şeyin sonu var misali Melbourne’de bize ayrılan sürenin sonuna gelmiş bulunuyoruz. 1 nisan itibariyle Sydney yolcusuyuz...Uzun bir süre bloga ara vermemin nedeni de önce ani bir şekilde şubat ayı içinde Türkiye’ye gitmemiz gerektiği, sonrasında da taşınma işlerini halletmeye çalıştığımız içindi. Şimdi bir yandan okula devam edecek olsam da, Sydney’de yapacağımız yeni başlangıçla birlikte blogda daha çok şey paylaşabilmeyi umuyorum.
   Sorularınız olursa yorum kısmına bırakmanız halinde elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Ayrıca Facebook (Avustralya Güncesi) ve Instagram sayfalarımdan da bana ulaşabilirsiniz...


3 yorum:

  1. umarım her şey sizin için cok daha güzel olur.cesaretınızden dolayı tebrıkler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz güzel dilekleriniz için.

      Sil
  2. İyi günler, ben evli 1 çocuk babası. Kamu yönetimi mezunu 6 yıllık muhasebeciyim. Orada iş bulma imkanım olabilir mi. Maaşlar vs nasıldır. Avustralya 4-5 senedir aklımdaydı. Yazınızı görünce hemen yazmak istedim. En önemlisi vize ve oturma çalışma izinleri. Ayrıntılı bir bilgi verir misiniz.

    YanıtlaSil