2.02.2017

Avustralya'ya Tasınmanın Maliyeti

Hayatınızla ilgili yeni bir karar almanın eşiğindesiniz ama bu kararı uygulamaya geçirirken cebinizden çıkacak toplam para miktarının ne kadar olacağı kafanızı kurcalayan en büyük sorulardan biri... Belli bir yaşa kadar çalışıp, uğraşıp hatrı sayılır bir birikim yaptınız ama şimdi elde avuçta hiçbir şey kalmamasından korkuyorsunuz ve bu yüzden biraz olsun önünüzü görebilmek istiyorsunuz.

“Avustralya’ya gelmek istiyorum, ne kadar paraya ihtiyacım var?” sorusuna cevap vermek kolay değil elbette. Sonuçta herkesin hayat standartlarına, beklentilerine, alışkanlıklarına göre değişen bir şeyden söz ediyoruz. Yine de aynı yoldan geçmiş bir çift olarak konuya ilişkin paylaşımlarımızın, yola yeni çıkacaklara az da olsa bir ışık tutacağını düşündüğümüzden bu yazıyı yazmaya karar verdik.

Bir önceki yazının sonuna hatırlarsanız bir karar ağacı koymuştuk, dileyenler tekrar buradan ulaşabilirler. Şimdi bu karar ağacına göre Avustralya’ya tek ya da çift olarak gelmeniz, PR dediğimiz kalıcı oturum iznini göçmenlik başvurusu yoluyla daha Türkiye’deyken alıp gelmeniz ya da henüz başvuru koşullarını sağlayamadığınız için eğitim yolunu tercih edip gelmeniz, yani buraya gelmek için seçeceğiniz yol bu iş için ayırmanız gereken bütçeyi belirlemede en büyük etken olacaktır.


PR ile gelecekler için;

Göçmenlik başvuru dosyası hazırlamak ciddi bir emek, titiz bir çalışma ve sabır gerektirse de, başvuru koşullarını sağlayanlar başka yol düşünmesin derim. Konuyu az çok araştıranlar, farklı şekillerde PR alınabileceğini görmüştür; ancak Avustralya hükümetinin her yıl yayınladığı meslek listeleri doğrultusunda, ülkede ihtiyaç duyduğu çalışan açığını karşılamak için uyguladığı nitelikli göçmenlik programı GSM (general skilled migration) dahilinde alınan kalıcı oturum vizeleri en yaygın olanıdır. Ayrıca dört yıl süreyle Avustralya’da ikamet edildiği takdirde vatandaşlığa başvuru hakkı da doğmaktadır.
http://www.studysouthaustralia.com.au/ adresinden alıntıdır.
Peki nitelikli göçmenlik yoluyla Avustralya’ya gelmek isteyenler hangi kriterlere sahip olmalı?
  • Bu programa başvuru yapabilmenin en önemli koşulu, mesleğinizin bağımsız ya da eyalet sponsorluğunda başvuru yapabileceğiniz iki ayrı meslek listesinden birinde yer almasıdır. Bu listeler her yıl Temmuz ayının başında güncelleniyor.
  • Başvuru yaptığınız tarihte 50 yaşından gün almamış olmalısınız.
  • Göçmenlik başvurusu yapabilmek için gereken minimum 60 puan koşulunu sağlamalısınız. Bu puanı yaş, meslek, eğitim seviyesi, iş tecrübesi gibi niteliklerinizden topluyorsunuz.
  • En az Competent seviyesinde İngilizce’niz olmalı. Bu da IELTS’te her bölümden 6’ya denk geliyor. Diğer geçerli sınavlar TOEFL ve PTE’de yine 6’ya karşılık gelecek puanları almanız gerek. (Minimum 60 olan baraj puanına daha kolay ulaşmak ya da daha yüksek bir puanla başvuru yapıp şansınzı artırmak için İngilizceden 7 (Proficient) ve 8 (Superior) seviyesini de zorlayabilirsiniz.)


Aslında nitelikli göçmenlik programı başlı başına ayrı bir yazı konusu; bu yüzden şimdilik yalnızca ana hatlarına değinmekle yetiniyor ve programın maliyetlerine geçiyorum.

Meslek denkliği: Nitelikli göçmenlik başvurusu yapabilmek için öncelikle mesleğinizin Avustralya standartlarına uygunluğunu kanıtlamanız gerekiyor. Yani mesleğinizin devlet tarafından onaylanmış bir değerlendirme kurumu tarafından tanınması lazım. Her biri farklı meslek gruplarını değerlendiren söz konusu yetkili kurumlar, mesleklere göre farklı kriterler belirleyerek, yaptığınız işin Avustralya’da geçerliliği olup olmadığına karar veriyor ve uygun bulması halinde meslek denkliğinizi onaylıyor. Kimi durumda yalnızca transkript ve diploma gibi belgeler yeterliyken, iş tecrübenizin de değerlendirilmesini talep etmeniz halinde işveren referans mektuplarından maaş bordrolarınıza kadar bir dizi daha evrak hazırlamanız gerekebiliyor.
Meslek denkliği almanın maliyeti başvuru yapacağınız kuruma göre değişmekle birlikte genel olarak 300-1000 AUD arasında diyebiliriz. Evrakların ingilizceye tercüme edilmesi ve noter onayı gibi masrafları da ayrıca göz önünde bulundurmalısınız.

İngilizce yeterliliği: Programa başvuru koşullarından biri de İngilizce bilginizi resmi olarak kanıtlamanızdan geçiyor demiştim. 2017 yılı itibariyle Türkiye’de alınacak sınav ücretleri şöyle;

IELTS: 575 TL            TOEFL: 185 USD                PTE: Normal Kayıt 465 TL / Geç kayıt 580 TL

Eyalet sponsorluğu başvurusu: Nitelikli göçmenlik başvurusu yaparken bağımsız kategoride başvurmak yerine eyalet sponsorluğu alarak başvuru yapmak size +5 puan kazandıracaktır. Tabii bunun karşılığında iki yıl boyunca söz konusu eyalette yaşayacağınıza dair bir söz vereceğinizi göz önünde bulundurun. Mesleğiniz ilgili eyaletin açıkladığı listede yer alıyorsa ve diğer koşulları da sağlıyorsanız, sponsorluk  başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için bazı eyaletler bir başvuru ücreti talep etmezken, örneğin Sydney’in de bulunduğu New South Wales eyaleti 300 AUD alıyor. (Avustralya içinden yapılacak başvurularda 330 AUD )

Ana başvuru ücretleri: Denkliği aldınız, yeterli ingilizceye sahip olduğunuzu kanıtladınız, minimum 60 olan baraj puanını da elde ederek bağımsız 189 ya da eyalet sponsorluğu 190 kategorisinde ön başvurunuzu yaptınız, Department of Immigration and Border Protection tarafından daveti aldınız ve sıra geldi ana başvuru ücretini yatırmaya... Size Avustralya’da daimi ikamet, çalışma ve yaşama hakkı sağlayan bu vize türü elbette bir Schengen ya da öğrenci vizesiyle karşılaştırılamayacak kadar yüksek bir bedele sahip. Ana başvuru sahibinin 3600 AUD, ona eşlik edecek aile fertlerinden her birinin 1800 AUD’yi gözden çıkarması gerekiyor. 18 yaşından küçük olan aile fertleri için ise rakam 900 AUD. Bunlar tabii 2017 yılı temmuz ayına kadar geçerli olan rakamlar. Meslek listeleriyle birlikte başvuru ücretleri de her yıl temmuz ayında güncelleniyor. Yine de sağladığı haklar ve bir kereye mahsus ödenecek olması nedeniyle makul sayılabilir.
Ana başvuruya dahil olan 18 yaşından büyük aile fertlerinin de İngilizce bilgilerini ispat etmeleri ve en az 4.5 seviyesinde IELTS puanına sahip olmaları gerekiyor. Aksi takdirde 4885 AUD daha ödeme talep ediliyor ve bu para, Avustralya’ya geldikten sonra sunulacak İngilizce kurs desteği için kullanılıyor.

Sağlık testi: Başvurunun onaylanmasından önceki son aşamalardan olan, Avustralya hükümetinin belirlediği bir sağlık kurumundan geçeceğiniz sağlık testinin kişi başı maliyeti yaklaşık 500-750 TL civarında.

https://app.secure.griffith.edu.au/ adresinden alıntıdır.



Eğitim yoluyla gelecekler için;

Nitelikli göçmenlik koşullarını sağlamıyorsanız, dil okulu, TAFE ya da Master/Doktora yolunu seçerek de Avustralya’ya gelebilir ve ilerleyen yıllarda yine kalıcı oturum iznine başvurma hakkına sahip olabilirsiniz. Daha önce Avustralya’da master yapmanın maliyetlerine genel olarak değinmiştim. Şimdi biraz daha detay vermek gerekirse, ister dil okulu olsun ister lisans ya da yüksek lisans programı, en büyük masraf tahmin edeceğiniz gibi okul ücretleri olacaktır. Bunu konaklama, sağlık sigortası, vize ücreti ve ingilizce sınavı takip edecektir.

Okul ücretleri: Master programları için yıllık ortalama 20000-40000 AUD
                           Dil okulları – 12 hafta için ortalama 3000-4500 AUD
                           Sertifika ve Diploma Programları – Çoğunlukla özel kolej ya da TAFE 
olarak adlandırılan iki yıllık meslek yüksek okulları tarafından düzenlenen bu programları araştırdığımda, ücretlerin program seviyesine göre 4500 ila 16000 AUD arası değiştiğini gördüm ancak en sağlam bilgiyi iyi bir eğitim danışmanlık firmasından almanızda fayda var. Biz master başvurumuz için Alternatif Yurtdışı Eğitim Danışmanlık firmasından destek almıştık.

Öğrenci vize ücreti: Tek kişi için 550 AUD, ana başvuru sahibine eşlik edecek 18 yaşından büyük kişiler için 410 AUD, 18 yaşından küçükler için 135 AUD.

Sağlık sigortası: Tek kişi için yıllık 600 AUD civarı iken, iki kişi olduğunuzda bu rakam otomatik olarak 2000-3000 AUD’lere çıkıyor. Okulların anlaşmalı olduğu sigorta şirketlerinden, kendi başınıza yapacağınız bir sigortaya göre daha uygun teklifler almanız mümkün.

Noter/Tercüme masrafları: Okul ve vize başvurularında evraklar genellikle İngilizce tercümeli ve noter onaylı istendiği için, duruma göre 500-1000 TL arası bir bütçe de buna ayırmanız gerekebilir.


Nitelikli göçmenlik programıyla gelmeyi düşünenler, tüm süreç için en az 6-12 aylık bir süreyi göz önünde bulundurmalılar. Eyalet sponsorluğu alınan durumlarda süre 3-6 aya kadar düşebilir ama bu da kesinlik taşımamakta. Eğitim yoluyla gelecekler için yüksek lisans programları Şubat ve Temmuz olmak üzere senede iki kez öğrenci alımı yapıyor. Başvurularınızı söz konusu tarihlerden en az 3-4 ay önce yapmanızı öneririm. Dil okullarında ise yıl içinde hemen her hafta başlayan programlar var.

Avustralya'ya geldikten sonraki yaşam giderlerine ilişkin bir sonraki yazımı bekleyebilirsiniz.

Sevgiyle...


20 yorum:

  1. Yeni yazinizi sabirsizlikla bekliyorduk. Hemen hemen hergun blogunuzu ziyaret ederek. Sanirim ikinci kismi da olacak bu yazinin😊 Sevgiler💟

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkürler. Bir süredir yazamamıştım ama dediğiniz gibi bu yazının devamı kısa sürede gelecek :))
      Sevgiler...

      Sil
  2. Merhabalar,

    Öncelikle oraya gittikten sonra da oraya gelmek isteyenleri düşünüp bu tür yazılar paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Çok yardımınız dokunuyor bu konularda. Benim sormak istediğim bir konu var izin verirseniz;

    Ben iç mimarlık okudum ve master yapmak için avustralyayı seçmek istiyorum ancak birlikte olduğum bir kız arkadaşım var. Beraber gitmek istesek de para konusunda çektiğimiz sıkıntı bizi gitmemeye zorluyor. Yazıda bahsettiğiniz (ana başvuru sahibine eşlik edecek 18 yaşından büyük kişiler) e vize kolaylığı nasıl sağlanıyor? Bu kişilerin evli olması gerekir mi? veya neye göre Avustralya ya yanımızda birini getirmek için geçerli bir sebep veriyoruz onu sormak istemiştim.

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için çok teşekkürler. Burayla ilgili öğrendiklerimi, belki birilerine faydası olur düşüncesiyle elimden geldiğince aktarmaya çalışıyorum.
      Vize konusunda söyleyebileceğim çok şey yok ne yazık ki. Daha doğrusu biliyorsunuz herkesin durumunu kendi özelinde değerlendiriyorlar ve çoğu zaman neye göre karar verildiğini bile anlama imkanı olmuyor. Yine de şunu biliyorum ki yanınızda gelecek kişiyle evli olmanız gerekmiyor. İlişkinizi 12 aydan fazla bir zamandır sürdürdüğünüze dair kanıt gösterebilirseniz kız arkadaşınızı da dependant olarak kabul edebilirler. Bizim vize başvurumuzu da okul işlemlerimizi yürüten danışman şirket yapmıştı, biz yalnızca gerekli evrakları hazırlamıştık. Sonuçta aile üyeleri ya da dediğim gibi de facto partner diye tabir ettikleri kişilerin size eşlik etmesi yasal olarak mümkün. Uygun bir niyet mektubuyla durumu açıklayıp başvurunuzu birlikte yapabilirsiniz. Sonrası sunacağınız gerekçe ve evraklarla birlikte onların değerlendirmesine kalmış tabii, her türlü sonuca hazırlıklı olmanız gerekir...

      Sil
  3. orda yaşayan birisinden duydum. Avustralyalıların da tek hayali Amerikaya taşınmakmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki huzur ortamından bunalıp Trump'lı bir dünyada aksiyon arıyorlarsa demek :) Şaka bir yana, biz sonuçta daha altı aydır buradayız ve mevcut deneyimlerimiz ve hislerimizi paylaşıyoruz. Avustralya'da uzun yıllar yaşayan biri de aynı düzende devam eden hayatından sıkılıp, yeni bir ülkede yeni bir hayatı deneyimlemek isteyebilir...

      Sil
  4. ben matematik öğretmeniyim. niteliki göçmen statüsünde değerlendirilebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, meslek listelerinden durumunuzu kontrol edebilirsiniz.
      Bağımsız meslek listesi: https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/SOL
      Eyalet sponsorluğu ile başvurabileceğiniz meslek listesi:https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/CSOL

      Bu listeler her yıl güncellenmektedir.

      Sil
  5. Merhaba Eda Hanım öncelikle yazılarınız için çok teşekkürler. Makine mühendisiyim Queensland üniversitesinden master için kabul aldım. Fakat eğitim masraflarının çok yüksek olduğundan dolayı gitme konusunda endişelendim çünkü elimde yanlızca ilk seneyi karşılayacak kadar para bulunuyor. sormak istediğim master yaparken herhangi bir iş bulabilirmiyiz gündelik işlerde olabilir yada kendi alanımla alakalıda olabilir. bu konuda sıkıntı çekermiyim acaba? yada okul bittikten sonra iş konusuda yabancılara bakış nasıl oluyor ön yargı varmıdır? şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bir süredir blogla ilgilenemediğim için, sorunuza ne yazık ki daha önce cevap verme şansım olmadı. Avustralya'da casual bir part-time iş bulmanız çok zor olmayacaktır ama mesleğinizle doğrudan ilgili bir fırsat karşınıza hemen çıkmayabilir. (Hatta yerel tecrübeye önem verildiği için uzunca bir zaman da alabilir.) Öte yandan okulu bitirdikten sonra hem kendi eğitim sistemlerinde okumuş olacağınız hem de bu süreçte part-time da olsa yerel tecrübeye sahip olacağınız için alanınızda iş bulmanız kolaylaşacaktır. Ülkede çok sayıda göçmen yaşadığından, bizim şimdiye dek gözlemlediğimiz yabancılara karşı önyargılı olmadıkları yönünde. Yine de eğer tek başınıza gidecekseniz, sadece part-time çalışarak hem okul parası biriktirmek hem de kira, gıda gibi yaşam giderlerini karşılamak pek kolay olmayabilir.

      Sil
    2. Merhaba cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu arada UNSW den de kabul aldım. Ve sydneye gelmeyi düşünüyorum. UNSW nin daha geçerli bir üniversite olduğunu düşünmekteyim. Yanılıyor muyum? Birde bazı sayfalarda hastanelerde çok beklenildiğinden hatta 2-3 ay sonrasına randevu verildiğinden falan bahsedilmiş. İnsulin kullanan bir şeker hastası olduğumdan kaynaklı hastane ve sağlık sistemi benim için çok önemli bir konu? Bunun doğruluğu varmıdır acaba? Sağlık sistemi nasıl işlemekte?

      Sil
    3. Avustralya eğitim konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olarak görüldüğü için, hangisini seçerseniz seçin iyi bir eğitim alacağınızı düşünüyorum; ancak Sydney mezuniyet sonrası iş imkanları açısından daha iyi bir tercih olabilir belki. Sağlık sistemi hakkında bilgim yok açıkçası, henüz yolumuz bir doktor ya da hastaneyle kesişmedi...

      Sil
  6. Yeni yazi yok mu Eda Hanim? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklenmedik bir şekilde bir süreliğine Türkiye'ye gitmemiz gerekti. Dönüşte de nefes almaya vakit olmadan okul başladı. Şimdi önümüzde bir de taşınma süreci var ama bir şekilde vakit bulup yeni yazı ekleyeceğim :)

      Sil
    2. Umarim kotu bisey icin degildir Eda Hanim. Kusura bakmayin sorum icin de. Kolay gelsin 😊

      Sil
    3. Çok sağolun Aysun Hanım, aile fertlerimizden birinin yaşadığı bir sağlık sorunu nedeniyle gitmiştik. Şu an her şey yolunda. Umarım sizin de hazırlıklar son sürat ilerliyordur. Sevgiler.

      Sil
  7. Merhaba Eda Hanım;
    Ankaraya her kar yağdığında kolu sızlayan adam hikayesindeki eda olma ihtimaliniz nedir oda avustralyaya gidiyordu :D

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Eda Hanım,
    Harika bir blog hazırılamışsınız, çözümlü soru bankası gibi :) daha biz sormadan açıklamışsınız herşeyi. Kendi adıma çok yararlandığımı söylemeden geçemiyeceğim. Benim de merak ettiğim extra 2 konu var, eğer bilgi verirseniz çok memnun olurum.

    Soru 1: Meslek denkliğini kendimiz yapmak istersek süreçler hakkında bilgi verebilir misiniz? İlgili kuruma belgeleri internet üzerinden mi gönderiyoruz. Harç ödemesi hangi aşamada ödeniyor? Nekadar zamanda onaylanıyor?

    Soru 2: Department of Immigration and Border Protection tarafından davet almak ne demek? Yani biz ön başvuruyu yapıyoruz, tamam siz uygunsunuz deyip çağırıyorlar, 3600 dolarlık ücreti ödüyoruz ve evraklar sahte falan çıkmazsa vize garanti gibi birşey mi? Ön başvuruda bir ücret ödemesi oluyor mu?

    Şimdiden çok teşekkür ederim. Herşey gönlünüzce olsun. Eskişehir'den selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yorumunuz beni hem çok güldürdü hem mutlu etti :) Yazdıklarımın birilerine faydası dokunuyorsa ne mutlu bana. Sorularınıza gelince, meslek denkliği için bütün kurumlar aynı yolu izliyor mu bilmiyorum ama örneğin ACS ve VETASSESS başvuruları online alıyor. Belgelerinizi istedikleri kriterlere uyarak sisteme yüklüyor ve ücreti yatırıyorsunuz. Sonrasında yine her kuruma göre değişmekle birlikte size yaklaşık üç ay içinde döneceklerini bildiriyorlar. Değerlendirme sonucunu da mailinize gönderiyorlar. (Bizim her iki kuruma da işimiz düştü ve ortalama dört haftada işlem tamamlandı.)
      189 ve 190 Skilled Migration başvuruları için öncelikle EOI olarak tabir edilen Expression of Interest formu doldurmanız gerekiyor. Bu, göçmenlik koşullarına uygun olduğunuzu ve gerekli puana sahip olduğunuzu belirttiğiniz bir online form. DIBP, 189 bağımsız başvurular için en yüksek puanlılardan başlamak üzere, belirli aralıklarla sisteme bilgilerini girenlere (ihtiyaç duyulan mesleklerden olması halinde elbette) davet gönderiyor ve size ana başvuruyu yapmanız için bildiğim kadarıyla iki ay süre tanıyor. Evrak yüklemeleri ve ödemeyi de bu aşamada yapıyorsunuz, EOI doldurmak ücretli değil...

      Sil
  9. Merhabalar, VETASSESS den denklik başvurusunda bulunmak ve meslekten puan almak için hangi bölümden başvuruda bulunmamız gerekli Full Skill Assessment bölümünde mi yoksa Points Test Advice bölümlerinden mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil