13.12.2016

Avustralya'da master yapmanın kosulları ve sagladıgı avantajlar

Baştan söylemeliyim ki master yapmak buraya gelişin en kolay yollarından olmasına karşın maddi olarak en zorlayıcı olanı. Göçmenlik başvurusu sürecinde de hatrı sayılır bir miktarda parayı gözden çıkarmak gerekiyor elbette ama cebinizden çıkan toplam para bir dönemlik okul ücretini geçmeyecektir. Peki bizim çok mu paramız vardı da bu işe kalkıştık? Hayır tabii ki. (Öyle olsa doğrudan yatırımcı vizesine başvurup meseleyi kökünden hallederdik😃) Yalnızca ilk dönem parasını denkleştirdik ve sonraki dönemler için Avustralya’da bulmayı planladığımız işlere güvenerek çıktık yola.


Hal böyleyken neden ısrarla bunu tercih ettiğimizi soracak olursanız verecek iki cevabımız var: Göçmenlik başvurusu bir önceki yazımda biraz bahsettiğim gibi nispeten uzun bir zaman alacaktı; göçmenliğe giden yolda önce gerekli dokümanları hazırlayıp Avustralya’da mesleğinizle ilgili kuruluştan meslek denkliğini almak ve IELTS, TOEFL veya PTE gibi İngilizce sınavlardan birine girip yeterli skoru elde etmek, ardından eyalet sponsorluğuna ihtiyacınız olacaksa ilgili eyalete ayrıca başvuru yapmak ve eyaletten kabul aldıktan sonra bu kez Perminent Residency diye tabir edilen Kalıcı Oturum izni için başvuru yapmak gerekiyor.  Biz bu süreci İstanbul’dan yürütmek ve neticeyi alana kadar orada kalmak istemiyorduk. 

Bir de master yapan öğrenciye fortnight diye tabir edilen on dört günlük zaman diliminde 40 saat part-time (genelde haftada 20 saat olarak uygulanıyor), eşine/partnerine ise koşulsuz full-time çalışma izni veriliyordu. Başka örnekleri de vardır belki ama biz master programlarını araştırırken bu imkanı sağlayan üç ülke bulmuştuk. Biri İngiltere, biri Kanada ve sonuncusu da Avustralya idi. İngiltere hem inanılmaz pahalı hem de eğitim sonunda size sponsor olabilecek bir işveren bulamadığınız anda sizi kapıya koyduğu, Kanada bir-iki şehri hariç genel olarak soğuk bir memleket olduğu için araştırmalarımızı Avustralya üzerinde yoğunlaştırdık.

Bu noktada bize başından beri inanılmaz destek olan Alternatif Yurtdışı Eğitim ve Ali Işıl’ın adını anmadan geçemeyeceğim. Daha önce Cemal’in İngiltere’deki master’ını da o ayarlamış olduğundan, kararımızı verdikten sonra vakit kaybetmeden yine Ali Bey’in kapısını çaldık. Süreç boyunca benim yaşadığım sayısız strese karşın, kendisi her koşulda sakinliğini koruyarak beni de rahatlatmayı başardı. Ayrıca son derece hoşgörülü biri; günde beş mail gönderip, üç kere aramama, son zamanlarda haftada bir-iki gün ofisi ziyaret etmeme rağmen bana her seferinde zaman ayırıp tüm sorularıma yanıt verdi. Sonrasında yine ofisten Serap Hanım’ın da desteğiyle vize sürecimiz dahil tüm işlemleri tamamladılar.

Okul ve bölüm seçimi zor bir karar. Nihayetinde büyük para ve emek harcayacağınız iki yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Benim üniversite eğitimim Sosyoloji üzerine olduğundan, sayısal ağırlıklı bölümleri baştan eledik ama bilginiz olsun Avustralya’da Accounting, ICT ve Engineering, göçmenlik kapısını açan meslek listelerinde en revaçta olan ve dolayısıyla da büyük rağbet gören bölümlerden. Şu an bu üç bölümde okulu bitirdikten sonra “Professional Year” denilen bir programı daha tamamladığınızda göçmenlik puanlama sisteminde +5 puan daha kazanıyorsunuz. Hal böyle olunca bu bölümlerin dönemlik fiyatları da oldukça yüksek.

Biz önce Mart ayında La Trobe University’de bir bölüme başvurduk ve ay sonunda kabulüm geldi. Ancak sonrasında vize çıkmama durumunda okuldan paramızı geri alırken ciddi bir kesinti olacağını öğrenip biraz daha düşünmeye karar verdik. Yaklaşık iki ay sonra da tüm sürece baştan başlayarak Haziran ayı başında Victoria University’de Digital Media bölümüne başvurduk ve sabırsızlıkla sonucu beklemeye koyulduk. Her şeyin çok kısa bir sürede halledilmesi gerekiyordu çünkü 1 Temmuz 2016 itibariyle Avustralya öğrenci vizesi başvurularında ciddi bir değişikliğe gidecekti ve bizim bütün planlarımız ve çabalarımız bu tarihten önce süreci yetiştirmeye yönelikti. Aklıma gelmişken, Avustralya’da master sonrasında iki yıl kadar Work Permit başvurusu yapma şansınız var. Master yolunu seçme nedenlerimizden biri de, bu iki yıllık süreçte kalıcı oturum iznini alamazsak kendimize ek zaman kazandıralım düşüncesiydi.


Victoria University City Flinders Binası'nın da bulunduğu
Flinders Street'in başı ve ünlü Tren Garı
 


1 Temmuz 2016’dan sonra ne değişti diyecek olursanız artık tüm başvurular doğrudan online olarak yapılıyor ve Avustralya Department of Immigration ve Border Protection tarafından değerlendiriliyor diye biliyorum. Bu durumda riskli görülen ülkelerden gelen başvurularda ek evraklar istenebiliyor, süreç uzayabiliyor. Konuya ilişkin detaylı bilgi için; http://alternatifecs.com/avustralya-ogrenci-vizesi-temmuz-2016-itibariyle-cok-onemli-degisiklikler/ sitesini tıklayabilirsiniz.

Bizim başvuru evraklarımız Ankara’daki Avustralya Konsolosluğu’na gönderilmiş ve değerlendirme orada yapılmıştı. Ülkenin bugün içinde bulunduğu koşullar göz önünde bulundurulunca vize alma süreci biraz zorlu olabilir diye düşünüyorum ama elbette her başvuru kendi özelinde değerlendiriliyor, gerekli koşulları sağladıktan sonra sorun olmayacaktır.

Okul başvurusunda sizden IELTS Academic ya da benzeri dil puanı (çoğu master programı IELTS’ten her bölüm 6.0’dan az olmamak koşuluyla toplamda 6.5 ve üzeri bir puan talep ediyor), transkript ve diplomalarınız, okuldan ve/veya çalıştığınız işyerinden almış olduğunuz referans mektupları, niyet mektubu, mali durumunuza ilişkin belgeler gibi çok sayıda evrak isteniyor.  Bu belgelerin İngilizce olması ya da yeminli tercüman çevirisinin de orjinal evraklara eklenmesi gerekiyor. (Vize başvurusunda yeminli tercüman çevirisi de yetmemiş, gerekli evrakları noterden tasdik ettirmemiz gerekmişti ki bu da ciddi bir masraf kalemi.) Ayrıca vizeye başvurmadan önce iki kişinin 26 aylık sağlık sigortasını (yaklaşık 4000 AUD) peşin ödememiz istenmişti. Vize ücreti de yine iki kişi için 1000 AUD civarında. Dolayısıyla gerçekten de belli bir miktar birikiminiz olması halinde master seçeneğini dikkate almanızı öneririm çünkü bunların yanında, okulun ilk dönem ücretini de kabulu alır almaz ödemiş olmanız gerekiyor ki vize başvurusu için konsolosluğa sunmanız gereken onay mektubunu size iletsinler.

Her okulda değerlendirme süreci farklı olacaktır elbet ama iki ayrı üniversite ile bu süreci yaşadığım için diyebilirim ki başvurunuza ilişkin yanıt almanız en az iki-üç hafta sürecektir. (Üniversitelerde genellikle Şubat ve Temmuz olmak üzere iki akademik dönem bulunuyor.) Öncesinde IELTS puanınızı almanız gerektiği için master başvurusunu yapmadan, sınavı alabileceğiniz en yakın tarihi, sınava hazırlık sürecini ve sınav sonucunun elinize geçeceği tarihi de hesaba katmalısınız. Örneğin IELTS sonuçları sınava girdiğiniz günden sonraki 13. günde online olarak açıklanıyor ve birkaç gün içinde de sonuç belgeniz adresinize ulaştırılıyor.

IELTS'e hazırlık sürecim - Kahvesiz Asla :)

IELTS’e ilişkin sorularınız için British Council'in sayfasını inceleyebilirsiniz.

Bir de evrak hazırlama kısmı var ki benim gibi mezun olalı on bir yıl geçmesine rağmen hala okula gidip de diplomanızı almamış biriyseniz evrakları toplarken biraz yorulacağınız kesin. 

Özetle Avustralya’ya gelmeyi kafanıza koyduysanız ve bunun master yoluyla yapmayı düşünüyorsanız:
  • En az 6.5 düzeyinde (IELTS) bir İngilizce’ye sahip olmanız gerektiğini unutmayın.  (İstisna olarak bazı okullarda 6.0 da olabilir; başvuru yapacağınız okulun kriterlerini inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.) Bu, okullara başvuru şartlarından biri olmanın yanı sıra aldığınız eğitime daha kolay adapte olmanızı, hocalarınız ve sınıf arkadaşlarınızla daha kolay kaynaşmanızı sağlayacaktır. 
  • Okulları çok iyi araştırın, size göçmenlik sürecinde fayda sağlayabilecek bölümlere odaklanın. Bu konuda iyi bir danışmanlık firmasından hizmet almanızı öneririm, bu firmaların çoğunda danışmanlık hizmetinin ücretsiz olduğunu da ayrıca belirteyim.
  • Tek başınıza gelecekseniz yasal olarak haftada en fazla 20 saat part-time çalışma imkanınız olduğunu da göz önünde bulundurarak hareket edin. (Okulun tatil olduğu dönemlerde 40 saat çalışabiliyorsunuz.)
  • İki kişi gelecekseniz partneriniz/eşinizin full-time çalışma izni var demektir; ancak iş bulmak öyle hemen mümkün olmayabilir. Bu nedenle imkanınız varsa, iki kişinin yaklaşık altı ay boyunca konaklama ve yaşam giderlerini karşılayacak kadar bir birikimle gelmeniz sizi rahatlatacaktır.


İlerleyen günlerde son maddeye ilişkin detaylı bir yazı paylaşacağım; çünkü kafalardaki en büyük soru işaretinin maddiyata yönelik olduğunu tahmin edebiliyorum. 

Şimdilik konuya ilişkin paylaşabileceklerim bunlar ama vize koşulları sık sık değiştiğinden en güncel bilgiler için her zaman Australian Department of Immigration and Border Protection sayfasını kontrol etmenizi öneririm...

Sevgiler.

Eda

22 yorum:

  1. Merhaba Gokce Hanim paylasir paylasmaz blogunuzu takibe aldim. Super yapmissiniz bence. Bizim de niyetimiz var. Bizim ikimizin de masteri oldugu icin phd de olabiliryor mu diye sormak istiyorum. Kanada'da phd olanaklarina bakmistim bir miktar parasal destek veriyorlar ama ayni anda calismaya pek sicak bakmiyorlar. Orada durum nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Çok teşekkürler ilginize. Phd konusunda detaylı bilgiye sahip olmamakla birlikte, yüksek lisansa göre daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin göçmenlik puan sisteminde phd yapmış olmak 20 puan getirirken, lisans ve yüksek lisans 15 puan sayılıyor. Ayrıca phd yapan öğrenci için haftalık 20 saat çalışma kısıtlaması bulunmuyor ancak iş hayatıyla birlikte yürütebilmek sanırım biraz da seçeceğiniz alan ve tez hocanızla ilgili olacaktır. Niyetiniz varsa, üniversitelerle iletişime geçip detaylı bilgi talebinde bulunmanın faydalı olacağını düşünüyorum.

      Sil
  2. Merhaba,
    Eşim ve ben de aynen sizin gibi yola çıktık. PR almanın çok uzun süreceğini bildiğimiz için erkenden master yolu ile AU'ya gelip, orada kalmanın yollarını orada arayacağız. Ben de Victoria Uni kabul aldım. IELTS'de 6 da takıldığımdan bir daha bir daha sınava girmek istemedim ve VU da İngilizce kursuna yazıldım. Şimdi Ocak ayında kısmetse vize işlemleri olacak. Mart başı gibi de Melbourne'de olmayı umut ediyoruz. Umarız biz de gelebiliriz ve sizinle tanışma fırsatı yakalarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Umarım işler planladığınız gibi gider ve vizenizi alıp buraya gelirsiniz. Melbourne yaşamak için güzel bir seçim gerçekten.
      Victoria Uni'de hangi bölümden kabul aldınız? Kurs hangi kampüste olacak?
      Elbette biz de tanışmayı isteriz, süreçten haberdar edin bizi.
      Bol şans!

      Sil
  3. Merhaba, hemen cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim:) çok mutlu oldum. Ben master of business (management) dan kabul aldım. Aslında Turizm işletmeciliği mezunuyuz. Ne IT, ne accounting okuyamazdım. Kabul alabileceğim bir bölüm,risksiz olsun istedik. Sonrasında sponsorluk vs bulup kalmak asıl amacımız:) Hangi kampüste olduğunu bilmiyorum:( size vize süreci ile ilgili sorularım olursa yanıtlayabilir misiniz?teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman aynı kampüste olacağız, daha doğrusu aynı binada :) Şehrin tam göbeğinde City Flinders binasında veriliyor Business Management eğitimleri. Dil kursu da büyük olasılıkla aynı yerde olacaktır.
      Vizeyle ilgili sorularınızın cevabı bende varsa elbette yardımcı olmak isterim...

      Sil
  4. ayy harika aynı binadaymışız hem de:)gelmek için sabırsızlanıyorum. Vize ile ilgili şöyle bir sorum var. Şimdi biz ilk dönem ücreti+sigorta+dil kursu vs ödemesini yapacağız. Ve vizeye başvuru yapılacak. Acaba konsolosluk banka hesabımızda ayrıca para görmek isteyecek mi? Sizden istemişler miydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi yanlış yönlendirmek istemem ancak vize başvuru değerlendirmelerinde genel kriterlerden biri daima gideceğiniz ülkede kendinizi belli bir süre geçindirecek kadar paranızın olup olmadığı yönündedir. Mesela master programlarında 12 ay için belirlenmiş minimum yaşam giderini hesapta görmek istiyorlar.

      https://www.border.gov.au/Trav/Stud/More/Student-Visa-Living-Costs-and-Evidence-of-Funds sitesinde detayları mevcut, bir inceleyin bence.

      Sil
    2. Merhabalar Eda Hanim,

      Size bir sorum olacakti hesapta gosterilmesi gereken para miktari ile ilgili.

      Master programinin suresi 2 yil olsa bile, hesapta 1 yillik tum masraflari karsilayacak kadar para olmasi mi bekleniliyor?

      Tesekkurler :)

      Sil
    3. Merhaba,
      Uygulamada bir değişiklik olmadıysa evet bir yıllık okul ücreti (master'da genelde okul ödemesini zaten vize başvurusundan önce yapmış olmanız gerekiyor) ve bir yıllık yaşam masrafları dikkate alınıyor. Yukarıdaki linkten siz de yararlanabilirsiniz, resmi açıklama orada yer alıyor...

      Sil
  5. Danışmanımızın dediğine göre herkesin banka hesabında para görmek istemeyebiliyorlar. Örneğin son 10 öğrenciden 3 tanesine sormuşlar. Acaba neye, kime göre soruyorlar onu merak ediyordum. Neyse zaten yapacak bir şey yok. Bekleyip göreceğiz. Çok teşekkürler zaman ayırıp cevap verdiğiniz için. İstanbul'dan sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek... Umarım en kısa sürede bekleyiş sona erer ve güzel haber gelir. Bize yazmayı unutmayın :) Melbourne'den sevgiler!

      Sil
    2. Eda hanım Merhaba,Dün vizemizi aldığımız haberi geldi. 16 Mart VU 'da enrollment day var:) Oraya gelmek için sabırsızlanıyoruz. aynı kampüsteydik sizinle değil mi? görüşmek üzere orada diyorum :)İstanbul'dan istediğiniz bir şey var mı, gelirken getirelim:)))

      Sil
    3. Harika bir haber, gözünüz aydın :) Bir süredir blogla ilgilenme şansım olmadığı için daha önce yazamadım. Bildiğim kadarıyla Flinders'ta olacaksınız, iletişim kutusundan email gönderirseniz daha kolay haberleşiriz. Çok teşekkür ederiz size şimdiden iyi yolculuklar. Sağlıkla gelin!

      Sil
  6. Yazınız için teşekkür ederim devamını bekliyoruz :). Hemşirelik alaninda master düşünüyorum orda ama hemsirelik mesleğinin geçerliliği hakkında bilgim yok orasi için nasıl bir meslek sizce hem göçmenlik olarakta. Ayrıca yukarda değindiginiz çalışıp okul parasi cikarma olayi ne kadar mümkün oluyor acaba deneyimlerinizle mümkün mu sizce ne kadar mümkün ? teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Hemşirelik de dahil olmak üzere sağlık sektöründen birçok meslek dalı göçmenlik listelerinde yer alıyor. www.seek.com.au gibi iş arama sitelerine baktığınızda çok sayıda ilan da görebilirsiniz; ancak bireysel olarak bu konuda detaylı bir bilgim yok açıkçası.
      Okul parasına gelince, herkesin durumu elbette kendi kriterleri doğrultusunda değerlendirmesi gerekir. Biz Avustralya'ya iki kişi geldiğimiz ve eşimin full-time çalışma izni olduğu için, bu konuda iyimseriz :)

      Sil
  7. Master icin burs bulmayi denediniz mi hic genelde bir cok türde burs imkanlari oluyor universitelerin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başvuru sürecini çok kısa bir süre içinde tamamlamamız gerektiğinden, bursları araştırmaya hiç vaktimiz olmadı ama dediğiniz gibi çeşitli imkanlar mevcut. Gerekli başvuru koşullarını sağlıyorsanız, iyi bir araştırmayla uygun bir burs bulmak mümkün olabilir.

      Sil
  8. Merhabalar Eda hanım. Master programları için bir kaç siteye göz attım. Üniversite harçlarına bakarken Master programlarının 20.000 ile 40.000 AUD olduğunu gördüm. AUD ise 2.8 civarında seyrediyor şu sıralar. yani baktığımızda ortalama 60.000 - 70.000 Türk lirasından bahsediyoruz. Bu ücret programın tamamına dahil olan bir ücret mi yoksa senelik ücret mi ? Uzun vadeli planım vatandaşlık ancak bu fiyatlar gözümü korkuttu açıkçası. Eminim bilginiz vardır bu konu hakkında. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yurtdışında yüksek lisans yapmak yazıda da belirttiğim gibi oldukça masraflı bir süreç ne yazık ki. Belirtmiş olduğunuz rakamlar okulların yıllık ücretleridir; zira uluslararası öğrencilere yönelik eğitim Avustralya, Kanada gibi ülkelerin ekonomileri için önemli bir gelir kaynağı aynı zamanda. TL'nin değer kaybetmesi de durumu zorlaştırıyor elbette. Şartları sağlıyorsanız, PR başvurusu için şansınızı zorlamanız belki daha kolay olabilir.

      Sil
  9. Merhaba,
    blogunuzu youtubeda bir kanal sayesinde keşfettim. ben makine mühendisliğinden yeni mezun oldum. yıldız teknik üniversitesi makine mühendisliği mezunuyum. 31 martta sydneye gidiyorum. ve farklı olarak ben çifte vatandaşım, yani avustralya pasaportum var. benim aklımı kurcalayan soru bu zamana kadar şu oldu, benim diplomam avustralyada geçerli mi? yada ben avustralyada makine mühendisliği yapmak için nelere ihtiyacım var? açıkçası masterı düşünmüyorum. bu konularda bilgili oldugunuzu gördüm. tek sorum üniversite diplomamla ilgili. eğer cevaplayabilirseniz çok teşekkür ederim.
    iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Özel sektör işleri için ben diploma denkliği istendiğini duymadım; eşim burada işe girdiğinde de henüz diploma/meslek denkliğini almamasına karşın ingilizceye çevrilmiş diploma fotokopisini göndermesi yeterli olmuştu. Yine de bu uygulama şirketten şirkete farklılık gösterebilir veya devlette bulacağınız işlerde denklik istenebilir. Bunun için de https://www.engineersaustralia.org.au (Engineers Australia) ile iletişime geçip konuyla ilgili destek alabilirsiniz. Sydney'de yeni hayatınızda bol şans!

      Sil